Кількість
|
Вартість
|
||
|
Висота саджанця складає 30 - 40 сантиметрів, вік саджанця - 1 рік
Вага плодів - 0,5 - 0,9 грамів.Давній радянський сорт. Виведений селекціонерами Н.Смольяніновою та А.Ниточкіною в Помологічному розсаднику Московської області, сорт внесений в Реєстр селекційних досягнень в 1974 році. Отриманий в результаті схрещування двох сортів смородини: Чулковська і Латурнайс. Характеризується високою зимостійкістю (- 34 градуси за Цельсієм), стійкістю до хвороб плодових кущів та шкідників, сорт посухостійкий.
Переваги сорту: ранній термін дозрівання, стабільна та висока врожайність (в середньому 3,0 - 3,5 кілограмів ягід з 1 куща), високі показники транспортабельності та смакових якостей ягід (дегустаційна оцінка 4 бали при 5-ти бальній шкалі), висока морозостійкість, високі показники транспортабельності та лежкості ягід. Дорослий кущ смородини сорту Рання солодка середньорослий, напіврозлогий, середньої густоти, висотою 1,2 - 1,4 метра із міцними, розгалуженими пагонами. Китиці у сорту довгі (7 - 9 сантиметрів), густо розташовані, на одній китиці зав'язується 15 - 20 ягід. Рекомендовано висаджувати з інтервалом не менше 1,0 - 1,5 метра між кущами та 1,5 - 2,0 метра між рядами.
Ягоди великого розміру, а саме 0,5 - 0,9 грамів. Смак кисло-солодкий, освіжаючий. Ягоди округлої форми, неодномірні, блискучого червоного кольору. Шкірка ягід еластична та міцна, відрив від плодоніжки сухий. М'якоть соковита, ароматна, густої консистенції.
Термін дозрівання: перша декада - середина червня в залежності від кліматичних умов, дозрівання ягід одночасне.
В холодильнику ягоди цього сорту червоної смородини зберігаються до 2 тижнів без втрати товарного вигляду та смакових характеристик. Використовуються для споживання у свіжому вигляді, технологічної переробки, для приготування десертів, консервації, для виготовлення наливок.
Саджанці червоної смородини (порічок) сорту Рання солодка черенковані та вирощені в Західній Україні. Це забезпечує високу пристосованість саджанців до кліматичних умов України.